Suomalaiset yrittäjät tekevät yhä useammin töitä ulkomailla

Kartta

Työelämä on muuttunut valtavasti muutamassa kymmenessä vuodessa. Työurista on tullut pirstaleisia, ja työpaikat ovat aina vain epävarmempia. Milloin tahansa tehdas saatetaan siirtää Kiinaan tai jonnekin muualle, missä työvoima on halvempaa, ja yritys pystyy tekemään enemmän voittoa osakkeenomistajilleen. Isoissa pankkikonserneissa yt-neuvottelut ovat lähes jokavuotinen juttu – riippumatta siitä, onko yritys tehnyt voittoa vaiko tappiota. Pitkät työurat ovat historiaa. Ensinnäkään ketään ei vakinaisteta, ja toisekseen kaikki vakituiset pyritään yt-neuvottelujen kautta vaihtamaan vuokratyövoimaan, jolle ei tarvitse maksaa kokemuslisiä tai erorahoja.

TE-toimistot kannustavat potkut saaneita tai vielä sitä ensimmäistäkin työpaikkaa vailla olevia yrittäjyyteen. Yrityksen perustaminen vaati ennen aikamoista uhkarohkeutta – sekä puskurirahastoa, jolla selvitä, jos yrityksen tarina ei ollutkaan pelkkää voittokulkua alusta asti. Yrittämiseen on kuitenkin voinut jo jonkin aikaa saada taloudellista tukea, nimittäin starttirahaa. Jos yritys osoittaa menestymisen merkkejä, saa starttirahaa peräti kahdeksi puolen vuoden jaksoksi. Jo työttömänä ollessaan voi nykyään kokeilla omaa yritysideaansa käytännössä – esimerkiksi jonkin laskutuspalvelun kautta. Työttömyystuen maksamiskäytäntöjä on muutettu joustavammiksi, jotta yrittäjyyskokeilut olisivat työttömälle kannattavampia.  

Niin sanottu kevytyrittäjyys on mahdollista myös vakituisen työn ohella. Tulevaisuudessa luultavasti yhä useampi myy omaa osaamistaan joko kokopäiväisesti tai muun työn ohella. Kakkujen leipomisesta, valokuvaamisesta tai esimerkiksi ammattijärjestäjänä toimimisesta saa lisätäytettä kukkaroon silloin, kun työnantaja ei pysty tarjoamaan täysiä työtunteja tai palkankorotusta, tai jos on pelkästään vuokratyöfirman satunnaisten keikkojen varassa. 

Internet on mullistanut työelämän

Jos työpaikat ovat katoamassa Suomesta eikä kukaan enää vietä samassa työpaikassa vuosikymmeniä (40–50-vuotiset työurat samassa työpaikassa ovat auttamatta jäämässä historiaan), on Internet tehnyt työelämään vielä suuremman muutoksen. Työntekijä – yrittäjä tai palkollinen – voi usein työskennellä kotoa käsin. Siivoojan, lääkärin tai putkimiehen on tultava paikan päälle, mutta monien muiden ammattialojen edustajia oikein kannustetaan etätöihin. Moni yritys (ja jopa valtion virastot) ovat muuttaneet uusiin toimitiloihin, mitkä on mitoitettu vain noin 50 prosentille työntekijöistä. Fyysisiä työpisteitä ja -huoneita on karsittu, sillä työntekijöiden oletetaan kuitenkin viettävän suurimman osan ajastaan joko asiakastapaamisissa tai kotoa, mökiltä tai vaikka ulkomailta käsin työskennellen.

Puhelinmyyntiyritykset ovat jo pidemmän aikaa houkutelleet uusia työntekijöitä lupaamalla suomenkielisen työpaikan ulkomailta, esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolta tai Thaimaasta. Myös muut yritykset ovat perustaneet sivukonttoreita ulkomaille, missä toimitilavuokrat ovat halvempia, ja työntekijöille voi maksaa matalampaa palkkaa asumismaan edullisemman elintason perusteella. Internetin ansiosta montaa työtä voi tehdä etänä, ajasta ja paikasta riippumatta. Internet mahdollistaa nopean tiedonsiirron, ilmaiset ulkomaanpuhelut ja suorastaan rajattomat – joskin laadullisesti kirjavan – tiedonhankintaresurssit.

Yrittäjyyden hyviä puolia

Koska yrittäjyyteen on rohkaistu ja se näyttäytyy varsinkin syrjäseudulla lähes ainoana vaihtoehtona päästä leivän syrjään kiinni (ellei halua muuttaa kaupunkiin), on yrittäjien määrä kasvanut valtavasti. Työmarkkinoilla on nyt noin 50 000 yksinyrittäjää enemmän kuin 2000-luvun alussa. Yrittäjyyden hyviä puolia ovat ehdottomasti vapaus määrätä omat työaikansa ja -paikkansa, sekä mahdollisuus valita asiakkaansa ja kehittää omaa osaamistaan haluamaansa suuntaan. Ammattikirjallisuus ja lisäkoulutus menevät firman piikkiin. Firman piikkiin voi (tilanteesta toki riippuen) hankkia myös auton, tietokoneen, kännykän ja pinkan lounaslipukkeita. Jos harrastaa metsästystä, on loma mahdollista pitää juuri oikeaan aikaan. Yrittäjä voi merkata loma-ajat kalenteriinsa neuvottelematta muiden kanssa. Jos työskentelee pääsääntöisesti puhelimen ja Internertin välityksellä, voi töitä tehdä vaikka Aurinkorannikolta käsin. On mahdollista vaikka muuttaa kokonaan Espanjaan, jos siltä tuntuu.

Toisaalta, yhtä menestyvää yrittäjää kohden on kaksi ei-niin-menestynyttä yrittäjää. Itse asiassa, joka viides suomalainen yrittäjä kuuluu tulonjaossa vähiten ansaitsevaan kymmenykseen. Kaikista vähätuloisimmista suomalaisista jopa 15 prosenttia on yrittäjiä. Suomessa on noin 20 000 yrittäjää, joiden kuukausiansiot ovat alle tonnin. Kaikilla yrittäjillä ei siis ole mahdollisuutta päättää omia työaikojaan tai valita asiakkaitaan, vaan on otettava vastaan kaikki mahdolliset tilaukset ja noudatettava tarkkaan asiakkaan antamia deadlineja. Pienituloisimmalle yrittäjälle muutto Espanjaan tai johonkin muuhun, Suomea edullisempaan maahan voi olla välttämättömyys. 1000 tai 800 euron kuukausitulot eivät Suomessa riitä mihinkään – varsinkin kun pelkkään pakolliseen YEL-maksuun voi mennä noin 150 euroa kuussa – mutta Fuengirolassa tai Pattayalla sillä saattaa ehkä tulla toimeen.

Jaa:

Artikkelit

Lähetä meille viesti